Thema-avonden over ‘als geloven niet vanzelfspreekt’ (een korte terugblik)

Geloven in God spreekt niet altijd vanzelf en dat heeft het misschien nooit echt gedaan… Ook al is dat niet nieuw – het kan wel lastig zijn. Het is dan mooi dat je het niet in je eentje uit hoeft te zoeken, maar samen met anderen kan zoeken. Daarom dus een serie thema-avonden over ‘als geloven niet vanzelfspreekt’ in de afgelopen maand. 

In deze serie werd steeds de gelegenheid geboden om in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld hoe je als ouder het geloof kunt doorgeven aan de volgende generatie. Of hoe je spreekt over het geloof met niet- of anders-gelovigen. Of de verhouding tussen geloof en wetenschap. Of hoe je de draad weer oppakt als je de draad van geloof en/of kerk (bijna) kwijt was. Of als geloven lastig is vanwege wat je aan oordelen hebt gekregen over je geaardheid. Heel diverse onderwerpen dus en daarom ook steeds weer andere deelnemers. Voor elke avond was er genoeg belangstelling – al varieerde het aantal deelnemers wel tussen de 5 en 15 mensen. De deelnemers kwamen veelal uit Noorderlicht (de verschillende locaties), maar er haakten ook mensen aan die (nog) niet (zo) betrokken zijn bij de kerk (of een enkel keertje ook iemand van een andere kerk). 

Waarom werkte deze avonden zo goed? Misschien wel vooral doordat er zoveel herkenning in elkaar en elkaars zoektocht was – je kwam immers allemaal op hetzelfde thema af. En het bleek eigenlijk voor iedereen fijn om mensen tegen te komen die dezelfde dingen lastig vinden. De gesprekken kwamen daardoor bijzonder makkelijk op gang. De input van de gespreksleider hielp dan om de gesprekken wat verder/dieper te laten komen.  

Al met al, net als vorig jaar een geslaagde reeks. En volgende zomer komt er vast weer zo’n zelfde serie!

Auteur

Niels de Jong

Scroll naar boven