Noorderlicht-Blijdorp als bronkerk
Waar komt het op aan voor ons als Noorderlicht-Blijdorp? Wat voor kerk willen we zijn? Wat vraagt God van ons?
Natuurlijk is er meer dan één antwoord te geven op deze vragen. En er staat ons als kerk vast ook meerdere dingen te doen. Toch kan het helpen om het eens zo scherp te stellen. Is er iets waar het voor ons ‘anno nu’ op aankomt?
We denken inmiddels van wel… Namelijk dat we als Noorderlicht-Blijdorp een bronkerk kunnen en mogen zijn. Ergens is deze weg in 2017 al ingeslagen (al kenden we toen de term bronkerk niet). Immers, toen werd het besluit genomen om Noorderlicht niet op één plek uit te bouwen, maar vermenigvuldiging na te streven. Oftewel, om te proberen op andere plekken in Rotterdam gemeentes als Noorderlicht te laten starten. In dit proces speelde een Bijbelgedeelte uit II Koningen 4 een belangrijke rol. In dat verhaal moet een weduwe lege kruiken verzamelen die God dan vervolgens vult met olie. Dit is een metafoor geworden voor (leeg rakende) kerkgebouwen waar we van hopen dat God die opnieuw vult met een geloofsgemeenschap.
Al snel ontstond Noorderlicht-Oranjekerk (2018). Twee jaar later ging Noorderlicht-Charlois van start. In 2023 ontstond Noorderlicht-Vlaardingen en ruim een jaar later Noorderlicht-Schiedam. Onderweg probeerden we – met wisselend resultaat – bestaande kerken en nieuwe initiatieven te ondersteunen die bij ons aanklopten. Met vallen en opstaan hebben we in deze jaren het nodige geleerd over wat het vraagt om nieuwe gemeentes te starten. We zagen ook dat met een vorm van kerk-zijn als Noorderlicht allerlei mensen werden betrokken bij geloof en kerk. Gesterkt door deze ervaringen willen we nog nadrukkelijker als een bronkerk functioneren.
Maar wat is een bronkerk? We kennen het vanuit Engeland waar ze spreken van een ‘resource church’. Oftewel, een bronkerk is een kerk die zich actief inzet om nieuwe kerken te starten en daarnaast nieuwe en bestaande kerken ondersteunt (met onderwijs, training, kennis, middelen, mensen, etc.).
Een inspirerend voorbeeld voor ons is hierbij de kerk van Antiochië. Zij spelen een bijzondere rol in het Bijbelboek Handelingen. Enerzijds is dit een gewone kerk die gelovigen samenbrengt, bidt, onderwijs volgt en nieuwgelovigen in haar midden opneemt. Anderzijds wordt deze kerk ook een soort basis voor allerlei vormen van missie. De kerk van Antiochië kan dit ook doen, omdat haar veel mensen en middelen zijn gegeven. Deze mensen en middelen houden zij echter niet voor zichzelf, maar proberen hiermee juist het goede nieuws elders ingang te laten vinden. Anders gezegd, zij weten zicht door God gezegend en proberen vervolgens voor anderen tot zegen te zijn. Dat doen zij heel praktisch door geld weg te geven (in het geval van een hongersnood) en twee van hun meest gewaardeerde krachten weg te zenden om elders het evangelie te verspreiden (zonder dat de kerk in Antiochië daar zelf direct baat bij heeft). Deze kerk is er dus van overtuigd geraakt dat het evangelie verder moet en dat dit belangrijker is dan het eigen comfort of het eigen succes. Hierin staat zij dicht bij het onderwijs van Jezus die ook voortdurend aangaf dat het belangrijk is te geven zonder terug te verwachten en goed te doen zonder eigenbelang en onvoorwaardelijk lief te hebben.
Als Noorderlicht-Blijdorp ervaren we al jaren dat ons veel is gegeven en dat als we daarvan delen we daar allerminst minder van worden. De ervaring is inmiddels dat het ook mogelijk is nieuwe kerken te starten in en rond Rotterdam. Dat heeft ons erin bevestigd dat het goed is om deze weg verder in te gaan en onszelf als bronkerk te blijven zien. We laten ons dus de komende jaren leiden door de vraag: wat en hoe kunnen wij weggeven van wat we ook maar ontvangen hebben aan tijd, geld, mensen, gebed, kennis, ervaring, etc.?
Als het gaat over het zijn van een bronkerk, valt er overigens veel te leren de kerk in Handelingen. We sommen hier kort zeven dingen op. Allereerst valt de vanzelfsprekendheid op waarmee men nieuwe gemeenten start. In de tweede plaats blijkt dat het belangrijk is om rekening te houden met de context (Athene is anders dan Korinthe; Rotterdam anders dan Schiedam). In de derde plaats dat het zaak is om kansen te benutten (in de synagoge, op het marktplein, in een school, of waar dan ook). In de vierde plaats dat het goed is om iedere keer weer lokaal leiderschap aan te stellen. In de vijfde plaats dat het nodig en goed is om contact te onderhouden tussen nieuwe en bestaande kerken. In de zesde plaats dat de leiding van de heilige Geest gezocht wordt. In de zevende plaats dat er steeds weer met en voor elkaar gebeden wordt. Deze zeven dingen zijn allemaal dingen die voor een bronkerk inspirerend en leerzaam zijn. Natuurlijk zijn er ook allerlei dingen anders. In de tijd van Handelingen was er – om twee dingen te noemen – geen internet en ook geen herkenbare kerkgebouwen. Twee dingen waar we vandaag de dag in het Noorderlicht-netwerk juist wel de kansen van proberen te benutten.
Hoe dan ook, als bronkerk hoeven we onszelf niet uit te vinden. Naast de voorbeelden uit de tijd van Handelingen, zijn er ook allerlei andere plekken in de wereld waar kerken functioneren als bronkerk. Zulke kerken spelen een eigen en relevante rol in de verspreiding van het goede nieuws van Jezus Christus. Want dat blijft de missie. Dat steeds meer mensen op de hoogte raken van dit goede nieuws en daardoor God en Zijn liefde leren kennen. En dat steeds meer mensen leren wat het betekent om te leven in het spoor van deze Jezus, want dat is en blijft het best bestede leven dat maar mogelijk is. Oftewel, dat de kerk zich inzet om de aloude opdracht van Jezus zelf invulling te geven (zie Mattheus 28: 16 – 20).
Lang verhaal kort – als Noorderlicht-Blijdorp denken we dat we vooral kunnen bijdragen aan deze missie door onszelf als een bronkerk op te stellen. Op hoop van zegen!
Niels de Jong
Reageren? Mail gerust naar nielsdejong@noorderlichtrotterdam.nl
