Voor het eerst (weer) naar de kerk op Kerstavond

Blog – Als iemand zou overwegen om een keer naar een kerkdienst te gaan, is de kans groot dat diegene dan kerstavond kiest om daadwerkelijk te gaan. Op kerstavond gaan namelijk gelovigen, niet- gelovigen en alles er tussenin, naar de kerk. Mensen hebben daar allerlei redenen voor. Een hoopvolle boodschap. De warme sfeer met kerst. Vanwege een bepaalde traditie in de familie. Voor de prachtige kerstmuziek. Op zoek naar een gevoel van verbondenheid. Of misschien ook wel om iets van God te merken.

Ik hoor nog wel eens mensen zeggen dat ze met Kerst voor het eerst bij ons als Noorderlicht over de vloer kwamen. Bijvoorbeeld Karin en Leon. Zij waren al een paar jaar niet naar de kerk gegaan. Teleurgesteld in een vorige kerk. Toen kwam de uitnodiging van vrienden om op kerstavond met hen mee te gaan. Het deed hen zo goed dat ze sindsdien vaker kwamen. Het geloof was nooit weg geweest, maar heel langzaam kwam nu ook het vertrouwen in de kerk weer terug.

Een ander voorbeeld is Henri. In zijn vroege jeugd kwam hij met kerst weleens in de kerk. Maar zijn ouders waren afgehaakt en hij was zelf ook al 30 jaar niet meer gegaan. Op een keer liep hij eind december de kerk binnen. Hij ging door een lastige fase op zijn werk en hij zocht op een doordeweekse dag in december iemand om eens mee te praten. Het was bijna kerst en daar zag hij ook al tegenop. Het luisterend oor dat hij vond in de kerk, nodigde hem uit voor de kerstavonddienst die eraan kwam. Het deed hem goed.

Weer een ander voorbeeld. Een stel, begin twintig. In de kerk waar ze opgegroeid waren kwamen ze niet meer. Een familielid had dezelfde route bewandelt, maar was later bij Noorderlicht terecht gekomen. Diegene vroeg: zullen we anders niet een keer met de hele familie naar de kerk gaan? Dat vonden ze wel een goed idee. En zo belanden ze voor het eerst in een dienst, op kerstavond. Jaren later kwam die kerk – Noorderlicht dus – weer in hun gedachten toen ze toch ook voor zichzelf een
kerk zochten.

Hadden deze mensen zonder uitnodiging in de kerstdienst beland? Ik denk het eigenlijk niet. Maar een kleine uitnodiging was al genoeg om hen een mooie kerstavond te bezorgen. En dat geeft me te denken: wie zal ik dit jaar uitnodigen?

Auteur

Niels de Jong

Scroll naar boven