Het gezicht van Noorderlicht: Renate

Renate is 30 jaar oud en woont alleen in Delfshaven. Ze heeft een relatie met Hermen.

Waar kunnen we Renate van kennen?

De meesten zullen Renate kennen als de gitarist van de band. Dit doet ze nu zo’n 3,5 jaar. “Meestal speel ik eens in de drie weken,” vertelt ze. “Ik speel al heel lang gitaar en in mijn vorige kerk speelde ik ook in de band. Het leek me een goede mogelijkheid om mensen te leren kennen en wat meer in de gemeente te komen. Ik vind het ook oprecht leuk om te doen.”

In het begin repeteerde ze de muziek vaak van tevoren, “maar dat is nu iets minder. Het ligt eraan hoe druk ik het heb. Wel probeer ik van tevoren alles altijd even door te spelen of extra dingen te verzinnen.”

Meestal weet ze op donderdag of vrijdag welke liedjes ze op zondag moet gaan spelen. “Het thema van de aankomende dienst wordt gedeeld in de groepsapp en dan mogen we allemaal input geven voor de muziek. Uiteindelijk beslissen de zangers meestal welke liedjes we daadwerkelijk gaan spelen.”

Wat doe je in het dagelijks leven?

Renate werkt als klinisch verloskundige in het Hagaziekenhuis. “Ik help voornamelijk bij bevallingen, maar soms doe ik ook een spreekuur of werk ik op de spoedkamer.” Ze doet dit werk inmiddels al zeven jaar en binnenkort verruilt ze haar werkplek voor het Ikazia ziekenhuis.

Wanneer kwam je voor het eerst bij Noorderlicht?

“Echt de állereerste keer dat ik bij Noorderlicht kwam was denk ik ergens in 2016. Toen kwam ik gewoon een keer kijken. Maar sinds 2018 of 2019 kom ik regelmatig bij Noorderlicht.”

Renate was tijdens de coronaperiode ook veel in de kerk te vinden. “Zo achter je laptop kijken vind ik helemaal niets, dus ik speelde best vaak mee in de band. Zo kon ik gewoon naar de kerk komen. Dat vond ik heel erg fijn,” vertelt ze.

Wat betekent Noorderlicht voor jou?

Noorderlicht is voor Renate de plek waar ze elke zondag probeert te komen voor een stukje bezinning. “Ik ben mijn hele leven gewend om op zondag naar de kerk te gaan. Ik word altijd weer even aan het denken gezet.” Tegelijkertijd kan ze erg genieten van de muziek, het samen spelen “maar ook gewoon lekker zitten en kunnen luisteren vind ik heel fijn.”

Daarnaast is ze aangesloten bij een kring. “Dat is heel gezellig,” zegt ze. Maar tegelijkertijd merkt ze ook dat ze eigenlijk iets meer zou moeten investeren om écht mensen te ontmoeten of vrienden te maken binnen de kerk. “Noorderlicht is daar namelijk wel de plek voor, maar vaak heb ik op zondag al andere dingen gepland. Dan heb ik bijvoorbeeld al afgesproken om bij familie of vrienden langs te gaan.” Daardoor is ze soms ook snel weg bij het koffiedrinken na afloop. “Het is een keuze die je moet maken,” vervolgt ze. “En een kring is heel leuk, maar er zijn altijd wel mensen die een keer niet kunnen, want iedereen is gewoon druk. Dat maakt het soms lastig.”

Hoe zou je Noorderlicht omschrijven voor een buitenstaander?

Renate vindt Noorderlicht “een kerk met veel jonge mensen.” Daarnaast benoemt ze de laagdrempeligheid en het hedendaagse karakter. “Het gaat heel erg over het nu. Hoe sta je in de maatschappij? Hoe sta je in het leven? Noorderlicht sluit heel erg aan bij je belevingswereld, met een begrijpelijke boodschap en mooie muziek.” Daarnaast noemt ze de kerk “een plek waar je mensen kunt ontmoeten en iets van God kunt leren.”

Welke rol speelt het geloof in jouw leven?

Het geloof is een van de belangrijkste dingen in het leven van Renate. Ze is er mee opgegroeid en heeft uiteindelijk ook belijdenis gedaan in Noorderlicht. “Het geeft mijn leven richting,” zegt ze. “God geeft me ook veel rust en een bepaalde zekerheid.” Ze probeert de Bijbel te zien als richtlijn voor hoe ze haar leven kan invullen en welke keuzes ze maakt.

“In de praktijk uit zich dat door hoe je naar bepaalde dingen kijkt. Je standpunten. Maar ik heb bijvoorbeeld ook niet de behoefte om álles uit het leven te moeten halen, en dat geeft een bepaalde rust,” legt ze uit. “Als het leven goed is, dan is het goed. En als het even wat minder gaat of dingen tegenvallen, dan weet ik dat het uiteindelijk niet hierom draait, om dit aardse leven.”

Verder wijst ze erop dat we allemaal erg makkelijk worden opgeslokt door het dagelijks leven; je werk, familie, vrienden. “Ik probeer wel echt te zoeken naar hoe ik de wereld een stukje mooier kan achterlaten. Ik hoop dat ik daar aan het eind van mijn leven iets aan heb bijgedragen.”

Renate probeert dagelijks in de Bijbel te lezen. “Dat lukt niet altijd,” bekent ze, “maar ik probeer er elke dag mee te beginnen.” Ook luistert ze graag naar de podcast ‘Eerst Dit’ en die van Tim Keller. “Muziek luister ik sowieso veel en daar zit ook Christelijke muziek bij.”

De Bijbel probeert ze fysiek te lezen, maar soms kiest ze voor de app-versie. “Maar als ik de tijd heb gaat mijn voorkeur echt uit naar de fysieke Bijbel,” aldus Renate. Het is een bewuste keuze. “Ik zit al heel veel op mijn telefoon. Ik vind het irritant dat ik, als ik de Bijbel lees, dat dan óók weer op mijn telefoon doe.”

Welke boodschap wil je de Noorderlichters, en anderen die dit lezen, meegeven?

Renate hoopt dat we als mensen altijd zullen blijven zoeken naar wie God is en wat Hij voor ons leven kan betekenen. Daarnaast hoopt ze dat we als Noorderlicht blijven zoeken naar hoe we echt een gemeenschap kunnen zijn en betrokken kunnen zijn bij elkaar. “Noorderlicht is zo groot, mensen kunnen soms heel anoniem blijven.”

Voor een deel ligt dat bij jezelf, vindt Renate. “Door dingen te doen, word je vanzelf meer betrokken en leer je mensen kennen. Tegelijkertijd is het ook lastig, omdat er veel mensen zijn die ‘eventjes’ komen of één keer op zondag in de kerk zitten. Je weet nooit zeker of de persoon naast je nieuw is of niet.”

Het lijkt haar dan ook een goed idee om de persoon naast je gewoon even aan te spreken. “En toch koffie blijven drinken na afloop, ook al ben ik er zelf ook schuldig aan dat ik dat niet altijd doe,” zegt ze voorzichtig.

Als laatste optie om meer verbondenheid te voelen met elkaar noemt ze de kringen. “Als je kring wat meer vastigheid krijgt en mensen trouw komen, krijg je vanzelf een hechtere groep.”

Welk citaat uit de Bijbel wil je ons meegeven?

Renate vindt veel Bijbelverhalen uit het Oude Testament mooi. Verhalen waarin je een stukje van God ziet. “En dan zijn er nóg zoveel Bijbelteksten. Ik merk dat het ook verschilt waardoor ik aangesproken word. Ik denk dat het te maken heeft met waarmee ik bezig ben en wat er gaande is in mijn leven op dat moment.”

Een tekst die ze nu bijvoorbeeld mooi vindt is: “Want Hij heeft ons gemaakt tot wat wij nu zijn: in Christus Jezus geschapen om de weg te gaan van de goede daden die God mogelijk heeft gemaakt.” (Efeze 2:10, NBV)

“Wat ik mooi vind hieraan is dat God in je leven al mogelijkheden heeft gemaakt waarin je het goede kan doen. Je hoeft niet altijd heel erg op zoek naar een specifieke taak of een specifiek doel. God heeft deze al voorbereid. Ik moet vooral mijn ogen openhouden en beschikbaar zijn op die momenten,” besluit ze.

Auteur

Hannah Keijzer

Scroll to Top