Het gezicht van Noorderlicht: Claudia

Claudia woont samen met Wouter in Rotterdam Ijsselmonde. Samen zorgen zij voor de dochter van Wouter van 10 jaar en een pleegdochter van 9 jaar. 

Hoe ben je bij Noorderlicht betrokken geraakt?

Toen mijn partner en ik elkaar ontmoet hadden. Ik woonde in het Centrum van Rotterdam en hij op Zuid. Ik ging op dat moment niet naar een kerk, maar gaf mijn geloof zelf vorm. Mijn partner ging wel altijd al en vroeg op een zondag; ‘laten we samen opzoek gaan naar een kerk…’ Toen kwamen we eerst in de gewone gemeente uit de Prinsekerk om 10.00 uur. Daarmee raakten we in gesprek en men vertelde over de Noorderlicht diensten om 11.00 uur in de grote zaal. Toen zijn we na de eerste dienst ook naar de Noorderlicht dienst gegaan. We merkten dat dit de omgeving was waarin wij ons fijn voelden. Ik ben vervolgens bij Noorderlicht Alpha gaan doen en ben daar ook gedoopt. Dat is inmiddels best wat jaar geleden!

Welke vestiging?

Prinsekerk, we wonen in Oud IJsselmonde en rijden elke zondag naar Blijdorp.

Wat sprak je aan in Noorderlicht?

De vorm van onze gemeente. Noorderlicht geeft een modern gevoel en er is een gevarieerd publiek. We kijken minder vanuit Dogma’s: ‘gij zult niet..’ maar stellen de onderzoekende aanpak centraal. In de Alpha zaten mensen van allerlei verschillende invalshoeken: gereformeerd, evangelisch, etc. Die mochten er allemaal zijn. Iedereen volgt een eigen pad samen met God, iedereen heeft een unieke geloofsbeleving. Bij Noorderlicht mag je geloofsaspecten ook lastig vinden, juist de reflectie tijdens is welkom! We sluiten mensen ‘in’, in plaats van ‘uit’ en dat is voor mij een belangrijk uitgangspunt.

Ben je nu op een speciale manier betrokken bij Noorderlicht?

Op dit moment zit ik in het mededelingsteam en de samenkomstcommissie. Eens in de ca. 5 weken zorg ik dat de presentatie er is, dat de kerk op tijd open is en dat iedereen zijn ding kan doen. Ook open ik eens in de zoveel weken de dienst. Ik ben ooit begonnen met de begeleiding van de mini’s maar ook koffieschenken en de kerstpakketten actie. Het is leuk om steeds iets nieuws te doen en de mensen beter te leren kennen.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik werk nu als freelancer en ga van opdracht naar opdracht. Op dit moment ben ik ingehuurd bij de Nederlandse Kansspelautoriteit, daar ben ik hoofd Communicatie & Strategie. Ook heb ik het Verslavingspreventiefonds onder mij. Ik help de organisatie om de volgende stap te zetten in de professionalisering en dit bevalt goed! De samenkomst van waarden is bijzonder: enerzijds de vrijheid die mensen hebben om te kiezen waar ze geld aan uitgeven, maar ook de bescherming bij verslaving.

Wat betekent geloof voor jou?

Ik heb altijd wel het gevoel gehad dat er iets om mij heen was, maar had in mijn jeugd moeite met de strenge manier waarop het geloof soms werd neergezet. Nu nog kan ik sommige aspecten van het geloof lastig vinden. Wat voor mij altijd blijft staan is de opdracht die god aan Abraham heeft gegeven: ‘Wees een zegen voor anderen.’ Sommigen vatten dat op als: ‘wees een zegen voor mensen die net zo zijn als jij’. Maar de truc voor mij bij geloof is juist: ‘wees een zegen voor mensen die anders zijn dan jij’. Dat is uitdagend, want iedereen heeft zijn eigen persoonlijke overtuigingen. Geloof helpt mij om stil te staan bij de kern: dat waar het echt om gaat.

Favoriete bijbeltekst/liedje?

Ik denk gelijk aan opwekking 488: de kracht van uw liefde. Je hebt soms momenten in je leven dat je denkt dat het niet meer goed komt. Dat alles tegenzit en je alleen staat. Dit nummer laat zien dat je altijd weer de verbintenis aan kunt gaan met god en samen met Jezus jouw pad kunt bewandelen. 

Favoriete moment uit preek/dienst?

Ik vind het zo bijzonder dat de tekst van een liedje mij na een lastige week extra kan raken. Of dat je de woorden van de preek opvangt en denkt: ‘yes dit moest ik even horen!’ Een mooi gesprek aan het einde van de dienst is ook bijzonder.

Wat hoop je anderen mee te geven in Noorderlicht?

Dat we als mensen geen oordeel moeten hebben over elkaars pad. Soms denk je: ‘goh dat had ik anders gedaan’. Maar ik hoop anderen mee te geven dat we respect kunnen hebben voor iedere vorm die een individu aan het geloof geeft. Geloof is geen afvinklijstje. Ik hoop anderen mee te geven dat ze een eigen vorm of manier vinden.

Auteur

Julia de Vreede
Elodie Harreman

Scroll naar boven