Dienst 7 maart 2021: De tafel is groot genoeg

Dienst Noorderlicht

7 maart 2021
Voorganger: Dirk de Bree

De dienst start hier op 7 maart om 11:00 uur 's morgens.
De dienst is daarna ook te bekijken op ons YouTube-kanaal. De luisterversie op Spotify vind je (zodra deze gemonteerd is) hier op ons Spotify-kanaal.

De tafel is groot genoeg
Bijbelgedeelten: Lukas 15: 1-2

Een van de grootste thema's van onze tijd is inclusiviteit. Iedereen gelijkwaardig betrekken. In onze cultuur en in de kerk is inclusiviteit door de geschiedenis heen een heikel punt geweest. Hoe gaan we hier mee om, hoe ingewikkeld is de weg naar die inclusiviteit, en wat kunnen we leren? Vandaag gaat Dirk de Bree voor, en duikt in dit belangrijke thema.

→ DIT IS DE LINK NAAR DE DIENST VAN 11:00 UUR OP YOUTUBE. ←

Klik om de preek te bekijken op bovenstaande link. Tip: klik op YouTube bij de video op 'Set reminder', dan krijg je binnen YouTube een melding wanneer de livestream start.

De tafel is groot genoeg

Laat ons samen luisteren, in de kerk en via livestream, en ons verbonden weten. De printbare versie van de preek vind je in de loop van zondag hier op de pagina. De (audioversie van de) preek van vandaag komt in de loop van maandag beschikbaar op ons Spotifykanaal. Je vindt hieronder ook vragen om over verder te denken, extra luisterliederen, de collecte en een activiteit voor de kinderen.

In die dienst worden liederen gezongen, die door het Muziekteam worden samengesteld. Deze worden live gezongen en gespeeld, en je kunt deze beluisteren in bovenstaande livestream. De liederen van vandaag:

 • Uit de diepten roep ik U ~ Psalm voor Nu 130

  Uit de diepten roep ik U
  Heer mijn God
  Ik heb U nodig Here, luister
  Nu ik schorgebeden fluister
  Luister toch
  Heer luister toch

Als U niets dan zonden zag
Heer, mijn God
Wie bleef in leven? Maar U wilt nu
juist vergeven dus verdient U
diep ontzag
ons diep ontzag

Ik blijf wachten tot U komt
Heer, mijn God
Ik blijf nog sterker op U wachten
dan een mens in lange nachten
wachten op het licht
het morgenlicht

Israël, hoop op de Heer
Hoop op God
want Hij heeft zich aan jou verbonden.
Hij verlost je van je zonden
Hij maakt vrij
Hij maakt jou vrij

 • Voor ieder een plaats ~ Liedboek 388
 • God of the moon and stars ~ Kees Kraayenoord

  God of our joy and grieve
  God of the lawyer and the thief
  God of our faith and unbelief, I come to you
  God of the wounds we bear
  God of the deepest dreams we share
  God of our unspoken prayer, I come to you

God of a world that's lost
God of the lonely cross
God who has come to us, I come to you

 • Jezus, hoop van de volken ~ Opwekking 618

Vragen om over door te denken na de preek:

Waarom zou ik verwachten (of eisen) dat mensen Jezus eerst ergens ontmoet moeten hebben, voordat ik hen uitnodig Hem te ontmoeten aan de zijn tafel?

 • Wat is jouw antwoord op deze vraag?
 • In hoeverre herken je dat inclusief kerkzijn makkelijker gezegd is dan gedaan?

Dat Jezus een aanzuigende werking op ‘tollenaars en zondaars’ had puzzelt me altijd weer. Hoe kan het toch dat de tollenaars en zondaars zich vanzelf rondom Jezus verzamelden, terwijl dat in de kerk nauwelijks lijkt te gebeuren?

 • Wat is jouw antwoord op deze vraag?
 • Hoe groot is de tafel van Noorderlicht wat dat betreft? Hoeveel diversiteit kunnen we aan? En, welke kansen zie om hierin (verder) te groeien?

Overlijdensbericht

Met diep verdriet delen we mee dat ons zeer gewaardeerde gemeentelid Martijn van Winkelhof is overleden. We wensen zijn vrouw Jantien, zijn dierbaren, vrienden en alle gemeenteleden van Noorderlicht veel sterkte met dit grote, diepe verlies. Martijn heeft op enorm veel manieren bijdragen aan Noorderlicht, en raakte de levens van velen. Wij zijn hem daar zo dankbaar voor. En we gaan Martijn ontzettend missen.

Wil je hierover praten omdat het je raakt, of omdat je zelf in een moeilijke periode zit en grote behoefte aan steun hebt? Neem dan contact op met ds. Niels de Jong (niels@noorderlichtrotterdam.nl). Schroom alsjeblieft niet. Heb je zelf directe nood, bel dan nu met 0800 - 0113.

We wensen iedereen nogmaals veel sterkte, geloof, hoop en vooral veel liefde.

VOOR DE KINDEREN

Kleurplaat van Kleurversjes.nl: ‘Heer help me te onthouden dat er vandaag niets zal gebeuren wat U en ik samen niet aankunnen’.
[Hier downloaden]
→ Je kunt HIER iets uitzoeken op de Kids-pagina.

VOOR KINDEREN IN DE GROEPEN 6-8 EN TIENERS

Als iemand van wie je houdt doodgaat, word je daar heel verdrietig over. In het werkblad van vandaag hebben we het over omgaan met dat gevoel, en over hoe de Bijbel je hierbij kan helpen. Het is fijn om dit samen met je ouder(s) en/of verzorger(s) te doen. Download het werkblad hier.

Ook hebben we muziek op ons YouTube-kanaal voor je uitgezocht. Je vindt hier de playlists:
PLAYLIST VOOR KINDEREN
VOOR TIENERS

COLLECTE

Zou je een financieel steentje willen bijdragen? Giften kunnen worden overgemaakt naar NL17INGB0000308174 t.n.v. Hervormde gemeente Rotterdam Centrum/Noorderlicht met toevoeging van 'Collecte 7 maart'. Heb je nog vragen? Mail gerust naar Gert Vorsteveld via financien@noorderlichtrotterdam.nl.

We hopen op jullie steun.

Gerelateerde pagina's