Dienst 26 april 2020: Hoe kan het kwade mensen zo goed gaan? (Psalm 73)

Dienst Noorderlicht Prinsekerk & Oranjekerk

Voorganger: Ds. Niels de Jong

Psalm 73

Hoe kan het kwade mensen zo goed gaan?

Een vraag waar je mee worstelt richting God. Ik weet niet of je die hebt of hebt gehad. Zo’n vraag waar je last van hebt, die je pijn doet, waar je voor je gevoel een antwoord op moet hebben. Ik bedoel niet een vraag in de categorie ‘dat zou ik wel eens willen weten...’ Maar een vraag die ook echt tussen jou en God in kan staan. Waardoor je vertrouwen in God weglekt. Een vraag waar je niet alleen geen antwoord op hebt, maar die je ook persoonlijk raakt. Om wat voorbeelden te noemen. Waarom heeft die vriendin van mij, die altijd maar bezig was om anderen te helpen, nu zoveel te lijden in haar leven, zoveel tegenslagen? Waarom moet mijn gelovige moeder nu zo’n lang en slopend en pijnlijk ziekteproces doormaken? Waarom blijf ik, terwijl ik zo mijn best doe, alleen terwijl ik al zo lang bid om een partner? Of bidt om goede vrienden. Of bidt dat mijn relatie gaat werken. Of bidt om een vaste baan. Waarom komt dat maar niet? Ds. Niels de Jong staat hier bij stil in de preek van vandaag.

Laat ons samen luisteren, en ons verbonden voelen. De preek wordt om zondagochtend 26 april om 9:00 uur uitgezonden, en is daarna ook op eigen gelegenheid te bekijken. WIl je liever lezen dan kijken en luisteren? Je kunt de uitgeschreven preek ook hier downloaden.

Op deze pagina vind je ook de luisterliederen, vragen ter overdenking, het gebed, de zegen, het collectedoel met QR-code, en een activiteit voor de kinderen.

Napraten na de dienst kan online via Zoom tussen 12:00 tot 13:00 uur. Ga je normaliter naar diensten in de Oranjekerk, dan is dit voor jou de Zoom-link.

LIED:

psalmen voor Nu 16: Ik val niet uit Zijn hand
Klik hier voor de link naar het lied

De mensen hebben andere idolen
En wringen zich voor hen in honderd bochten,
Maar ik zal dat nooit doen. En zelfs hun naam niet noemen.

LIED:

Trust in You (Lauren Daigle)
Klik hier voor de link naar het lied.

You are my strength and comfort
You are my steady hand
You are my firm foudation
The rock on which I stand
Your ways are always higher
Your plans are always good
There's not a place where I'll go
You've not already stood

LIED:

God met ons - schrijvers voor gerechtigheid
Klik hier voor de link naar het lied.

God heet welkom wie gevlucht is,
Geeft de vreemdeling een thuis.
Hij is de God van hoop.
God spreekt voor wie niet gehoord wordt,
Voor de zwakke is Hij sterk.
Hij is de God van hoop.

VRAGEN TER OVERDENKING

  • Is er een vraag die tussen jou en God in staat? Of heb je zo'n vraag gehad?
  • Herken je de vraag die Asaf had?
  • Wat zou jou kunnen helpen als je vragen hebt - ze bij God brengen, blijven nadenken of naar een plek gaan waar God te vinden is?

VOOR DE KINDEREN

Activiteit:
Welke vraag zou je God willen stellen? Schrijf die vraag op een A4 en maak er een mooie tekening van. Stuur de vraag op naar je opa of oma. Bel hen een paar dagen later op en vraag hen of zij een antwoord weten op je vraag.

Kijken:
kijk naar een leuke aflevering van de Henkie's show over een bijbelverhaal via DE HENKIE SHOW!

COLLECTE: STICHTING DE HAVEN

Stichting De Haven biedt pastorale zorg en maatschappelijke hulp aan vrouwen die in de prostitutie werken. De Haven heeft een uitgebreid uitstap-programma, biedt job-coaching en een maatjestraject, en geeft gratis taalles. Daarnaast biedt De Haven professioneel maatschappelijk werk. Samen met ongeveer 20 heel trouwe en goed getrainde vrijwilligers is De Haven twee keer per week aanwezig in beide raamstraten van Den Haag en regelmatig in clubs, massagesalons en privéhuizen.

In de afgelopen weken is er een hausse aan hulpvragen van vrouwen die in de seksindustrie werkten maar sinds de corona-maatregelen ineens op straat stonden doordat ook alle prostitutieramen, alle bordelen en seksclubs werden gesloten. Deze situatie zal nog heel lang opvolging nodig hebben. De Haven probeert eerst in de hoogste nood te voorzien zodat vrouwen – en soms hun kinderen en families – in elk geval te eten hebben, ze helpen met huisvesting en proberen te voorkomen dat vrouwen op straat komen te staan doordat ze de huur niet meer kunnen betalen. Ook helpen ze met het aanvragen van (nood)uitkeringen etc. De paniek is groot, hulp is heel hard nodig!

Zegen

HIER kun je de zegen beluisteren.

De Heer zij voor je om je de weg te wijzen
De Heer zij naast je om met je mee te gaan
van stap to stap

Even napraten? Dat kan!
Tussen 12:00 en 13:00 uur kunnen we elkaar via live stream video ontmoeten. Je hebt hiervoor een Zoom-account nodig. Dit is gratis. Maak dit account aan op www.zoom.us..

Klik na inloggen (en op zondag om 12:00 uur) op DEZE LINK.

Kom je normaal bij Noorderlicht Oranjekerk? Klik dan HIER (zelfde tijd).

MEDEDELING: Online-Alpha is begonnen!

Wil je alsnog meedoen? Je kunt nog last-minute aanhaken als je wilt. Je kunt meedoen op 2 momenten: 's ochtends (10:00) of 's avonds (19:30 uur). Meer weten? Kijk hier. Ken je iemand voor wie Alpha Online iets zou zijn? Nodig hem/haar uit! Of doe Alpha gezellig samen.

MEDEDELING: Moederdag-actie

Er zijn veel moeders in kwetsbare situaties in Rotterdam. We doen graag mee met de Moederdagactie van NietAlleen.nl en Stichting Present. Als je een cadeautje (bijvoorbeeld een gift bag) wilt maken voor één of meer van deze moeders, dan is dit enorm welkom. Meld je per e-mail aan bij hans@noorderlichtrotterdam.nl.

Gerelateerde pagina's