Het gezicht van Noorderlicht: Christy

Christy (29 jaar) en getrouwd met Jurgen (30 jaar). Samen hebben ze zoon Samuel van bijna 1. Ze wonen in Rotterdam Noord, in het Liskwartier.

Waar kunnen we Christy van kennen?

“Ik denk dat sommige mensen mij nog kennen van Navigators,” zegt Christy lachend. “Daar ben ik in zowel Utrecht als Tilburg lid van geweest. En ik heb er ook twee bestuursjaren gedaan.” Nu kun je haar wellicht kennen van de mededelingen die ze soms doet voor in de Oranjekerk. Verder gaat Christy af en toe naar initiatieven van Noorderlicht, zoals de Mom’s Coffee Break, gemeentedagen en Noorderlicht Tafelt.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Christy werkt als HR-businesspartner binnen de Facilicom Group, een grote facilitaire dienstverlener. Christy werkt binnen de zorg en welzijn divisie voor Axxicom Thuishulp. “Ik help het management met hun personeel en de omliggende processen en strategie,” legt ze uit. “Ik kan bijvoorbeeld helpen met arbeidsvoorwaardegesprekken voor personeel op een hoger niveau, maar ik houd me voornamelijk bezig met het ontwikkelen en naleven van de overkoepelende doelen van HR en het management. Verder probeer ik te ondersteunen bij grote veranderingen, zoals een nieuwe cao of een overnamen. Ik probeer alles dan in goede banen te leiden.” Christy werkt vier dagen in de week, maar probeert zoveel mogelijk in 3,5 dag te doen, zodat ze op vrijdagmiddag ook vrij is en Samuel dan niet naar de opvang hoeft.

Wanneer kwam je voor het eerst bij Noorderlicht?

In de zomer van 2018 verhuisden Christy en Jurgen naar Rotterdam. In diezelfde periode kwamen ze ook voor het eerst bij de Prinsenkerk. “Er was goede muziek, een inhoudelijke preek. Echt iets wat we zochten.” Maar ze vonden het ook erg groot. Het toeval wil dat tijdens diezelfde dienst een oproep werd gedaan voor de Oranjekerk. “Het is dichter bij ons huis en het leek ons leuk om direct bij een nieuwe, startende aftakking van Noorderlicht betrokken te zijn.” Iedereen was erop zoek naar connecties en moest elkaar nog leren kennen, dus het was een zegen voor Christy en Jurgen dat ze daar konden instromen. “We voelden ons er heel snel thuis, want we leerden er snel nieuwe mensen kennen.”

Wat betekent Noorderlicht voor jou?

“Het is mijn voeding en het houdt me scherp in mijn geloof,” begint Christy. “En het betekent voor mij ook een soort gemeenschap. Ik ben vrij individualistisch ingesteld en eigenlijk is de kerk het enige in mijn leven dat die gemeenschapszin stimuleert.”

Hoe zou je Noorderlicht omschrijven voor een buitenstaander?

Christy noemt Noorderlicht een plek waar je jezelf mag zijn. “Je hoeft je niet anders voor te doen dan hoe je bent. Ik hoop dat mensen mogen ervaren dat er ook een plekje voor hen is.” Daarnaast vindt ze Noorderlicht een laagdrempelige kerk, “maar wel op het scherp van de snede. Inhoudelijk blijven ze heel dicht bij de kern van het geloof, maar het is wel toepasselijk gemaakt voor het dagelijks leven. Je vindt er veel diepgang.”

Welke rol speelt het geloof in jouw leven?

Christy is christelijk opgevoed, maar heeft ook een langere periode bewust niks met het geloof gedaan. “Het christelijke wereldje was niks voor mij. Maar toch bleef het geloof trekken en roepen.” Toen heeft ze zich er opnieuw in verdiept en een bewuste keuze gemaakt voor God. “ Al die christelijke groepen liet ik voor wat het was, maar ik geloofde wel echt dat God er was. Daar ben ik me toen vooral op gaan focussen. En uiteindelijk ben ik ook gewoon weer in die christelijke groepen terecht gekomen,” zegt ze lachend. Toch speelt het geloof op dit moment een minder grote rol in haar leven dan ze zou willen. “Het gaat met ups en downs,” vertelt ze. “Er is zoveel afleiding in mijn leven. Daardoor ben ik minder met het geloof bezig en krijgt het ook een minder grote rol in mijn leven op dit moment.” Vroeger leek geloven veel makkelijker te gaan, legt ze uit. “Nu lijkt er altijd een strijd gaande te zijn. Het kost me veel moeite om het geloof bij mijn leven te betrekken en dat leidend te laten zijn, in plaats van andere dingen waar ik nu stiekem vaak voor kies.” Christy doelt op haar werk. “Ik ben 80 procent van de tijd bezig met werk. Het is veel makkelijker om daar gewoon mee door te gaan, Samuel op te halen, te eten en te sporten, dan om even een stap terug te doen, stil te worden en me op God te richten.” Het liefst zou ze dit anders zien. Daarom heeft ze zich weer aangesloten bij een kring. “Dan ben ik er toch weer mee bezig. Want hoe meer ik met het geloof bezig ben, hoe makkelijker het is om God ook weer meer ruimte te geven.”

Welke boodschap wil je de Noorderlichters, en anderen die dit lezen, meegeven?

“Zoek elkaar op?” Zegt ze ietwat onzeker. “Blijf je leven met elkaar delen.” Juist in deze fase, nu de Oranjekerk een paar jaar bestaat en de nieuwigheid ervan af is, weet je een beetje wie wie is, zegt Christy. “Je gaat makkelijk bij mensen staan die je al kent. Dat doe ik zelf ook. En toch denk ik dat het wel goed is om nieuwsgierig te blijven naar elkaar.”

Welk citaat uit de Bijbel wil je ons meegeven?

“Aan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn leerlingen zijn.” (Johannes 13: 35, NBV)

Scroll to Top