Het gezicht van Noorderlicht: Hans
Hans is 38 jaar oud en woont de helft van de tijd samen met zijn twee dochters: Anna (6 jaar) en Tess (3 jaar). Hans woont in Berkel en Rodenrijs.
Waar kunnen we Hans van kennen?
Hans gaat naar de Oranjekerk. “En dat is een vrij kleine kerk, dus daar kent iedereen elkaar als je er regelmatig komt,” aldus Hans. Binnen Noorderlicht vindt Hans het leuk om op projectbasis te helpen. “Sowieso word je geacht om mee te helpen bij het kinderwerk,” zegt hij, “maar verder vind ik het leuk om op incidentele basis betrokken te zijn.” Zo zou hij de rol van herder op zich nemen tijdens de kerstwandeling door de wijk, afgelopen kerst, “maar dat is door de coronamaatregelen helaas afgeblazen.” Naast deze activiteiten zit Hans in twee kringen. “Ik heb een eigen mannenkring, met zowel Noorderlichters als mannen van buiten de kerk,” zegt Hans. “En verder zit ik bij een gewone bijbelkring van Noorderlicht zelf.” Het sociale contact en verbonden zijn met elkaar vindt hij belangrijk. Zo deed hij vorig jaar ook mee aan een soort Alpha-plus cursus. “Dat waren drie verdiepende avonden, waarbij je mooie gesprekken voert en leuke, nieuwe mensen leert kennen,” zegt hij opgewekt.
Wat doe je in het dagelijks leven?
Hans werkt bij de rijksoverheid. Daar is hij coördinator bij een onderzoeksafdeling. De onderzoekers waarmee hij werkt, kijken met name naar nieuw beleid en onderzoeken dan of dat uit te voeren valt. “Stel, de minister heeft een nieuw beleid verzonnen, dan is de vraag: Kunnen wij dit wel uitvoeren? Of kan het alleen binnen bepaalde randvoorwaarden? Daarover schrijven de onderzoekers een rapport.” Hans helpt hen met het doorhakken van knopen, en met het afstemmen met opdrachtgevers.
Wanneer kwam je voor het eerst bij Noorderlicht?
Hans is een jaar of zes geleden begonnen als bezoeker van de Prinsekerk. Nadat hij een tijdje had rondgekeken bij verschillende kerken, viel zijn keuze op Noorderlicht, “vanwege de kwaliteit van de preken.” De kinderen van Hans waren toen nog wat jonger, en in de periode daarvoor had hij veel geholpen bij het kinderwerk in de kerk in Den Haag waar hij eerst woonde. “Dus ik vond het wel even prima om gewoon te consumeren,” legt hij uit. “Maar op een gegeven moment is het wel leuk om je weer onderdeel van de gemeente te voelen, en wat kennissen op te doen.” Daar vond Hans de Prinsekerk iets te massaal voor. “Dan sprak je een leuk iemand die toevallig naast je zat, en dan zag je diegene daarna weer vier weken niet, omdat niet iedereen elke week komt en ook geen vaste zitplek heeft.” Maar in die tijd kwam er een oproepje over de Oranjekerk. “Ze vroegen of je eens in de zoveel tijd naar de Oranjekerk wilde gaan, zodat ze daar niet met een kleine groep zouden zitten.” En daar voelde Hans wel iets voor. De sfeer in de Oranjekerk beviel hem zo goed, dat hij is gebleven.
Wat betekent Noorderlicht voor jou?
“Noorderlicht is voor mij gewoon een kerk,” zegt Hans. “Ik vind het fijn om een plek te hebben waar ik veel over God kan leren, en waar ik geloof kan delen met andere mensen.” Daarnaast vindt Hans Noorderlicht een plek die wil uitstralen dat ze er echt willen zijn voor Rotterdam, en de nabije omgeving. “Dat vind ik heel mooi. En ik vind het ook leuk om daar af en toe, met een leuke actie, aan bij te dragen.”
Hoe zou je Noorderlicht omschrijven voor een buitenstaander?
“Ik zeg dan altijd dat Noorderlicht een moderne kerk is,” vertelt Hans. “Een kerk zónder orgel.” Hans noemt Noorderlicht gekscherend ook een kerk ‘met allemaal yuppen’. “Wat ik aan de ene kant heel erg fijn vind,” legt hij uit, “maar anderzijds is het wel mooier als het wat diverser zou zijn.” Maar Hans bekent dat hij het ook wel comfortabel vindt tussen generatiegenoten. “Ik voel me niet de enige jongere in een kerk die over vijf jaar niet meer leeft.” Een moderne kerk, dus. Waarbij hij speciaal de preken noemt. “Die zijn niet per se op yuppen gericht, maar spreken wel erg aan voor mijn generatie. Ze zijn relevant en toegesneden op deze tijd.”
Welke rol speelt het geloof in jouw leven?
“God speelt een heel belangrijke rol in mijn leven,” zegt Hans vol overtuiging. “Ik probeer hem te betrekken in de keuzes die ik maak, maar ook in hoe ik met andere mensen omga.” Hans vindt zachtmoedigheid een belangrijke eigenschap. “Je hoeft jezelf niet weg te cijferen, maar probeer redelijk te zijn naar anderen toe.” Zelf probeert hij goed te kijken naar hoe Jezus met andere mensen omging, “en naar wat je kunt leren uit de Bijbel. Dat je zonder oordeel moet proberen te zijn. Natuurlijk heeft iedereen oordelen die opborrelen, maar je hoeft daar niet naar te handelen.” Ook in de periode van zijn scheiding heeft Hans veel steun van God ervaren. “Het was een verdrietige tijd, maar God was daarin degene die mij weer nieuwe kracht gaf om door te gaan en vol te houden. Hij gaf me ook heel veel kracht om tot het uiterste te gaan, en daardoor kan ik er nu wel op terugkijken met het gevoel dat ik er alles aan gedaan heb om het te redden.” Tot slot ervaart Hans God als hij in de natuur is. “God kan je vrede geven, en de natuur doet dat ook. Dus Zijn vrede proef ik daar een beetje in. Maar ook Zijn grootsheid. Hij heeft alles zo mooi gemaakt!”
Welke boodschap wil je de Noorderlichters, en anderen die dit lezen, meegeven?
Hans vindt Noorderlicht een heel mooie plek om geloof te kunnen delen met anderen. “Ik zou willen meegeven: probeer niet alleen te consumeren, maar ook betrokken te raken bij de gemeente. Via een kring, een activiteit. Het mooie van een kring is bijvoorbeeld dat je daar met elkaar je geloof kunt delen. Maar Hans wil één ding heel graag benadrukken. “Het is ook helemaal prima als je het níet doet. Het is al super dat je er bent! Blijf gezellig komen.”
Welk citaat uit de Bijbel wil je ons meegeven?
Dit keer geen Bijbelcitaat, maar een quote van een gastpredikant. “Ik moet denken aan de zin: ‘Hij is er al. Waar je ook heen gaat, Hij is er al.’”