Het gezicht van Noorderlicht: Len

Len (36 jaar) is getrouwd met Jan-Willem (38 jaar). Samen hebben ze drie kinderen: Juda (9 jaar), Floor (6 jaar) en Sam (4 jaar). Ze wonen in Overschie.

Waar kunnen we Len van kennen?

Len is onderdeel van het kernteam van de Oranjekerk. Binnen het kernteam is ze verantwoordelijk voor de jeugd- en kinderactiviteiten en het pastoraat. Bij Noorderlicht Oranjekerk worden verschillende activiteiten voor kinderen georganiseerd, waaronder een kinderkerstfeest.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Len is psycholoog, en werkt als zelfstandig ondernemer in het bedrijfsleven. “Ik coach de teams en hun leidinggevenden,” zegt ze lachend. “Ik werk 1 op 1 met leidinggevenden, maar ook met hele teams waarbinnen het niet lekker loopt.” Dit doet Len op verschillende manieren. “Soms organiseer ik de welbekende ‘heidag’ voor een team, maar ik kan bijvoorbeeld ook gaan wandelen met een manager.” De coaching is heel gevarieerd. “De ene klant zie ik vier keer per jaar, de andere begeleid ik doorlopend, en met weer een ander heb ik slechts één gesprek. Het is maar net wat er nodig en gewenst is.” Maar al die gesprekken vol emoties en frustraties zijn af en toe ook best intens. “Soms kom ik gesloopt thuis van alle emoties, maar het voelt altijd betekenisvol.” Len werkt vier dagen in de week. “De vrijdagen probeer ik vrij te houden. En ook als de kinderen vakantie hebben, zorg ik dat ik vrij ben,” zegt ze.

Wanneer kwam je voor het eerst bij Noorderlicht?

“De allereerste keer was bij de Prinsekerk. Mijn twee zussen gaan naar die kerk en ik ging met ze mee.” Len en haar man kennen Niels uit de vorige gemeente. Haar man Jan-Willem heeft ook samen met Niels gevoetbald. “Hij kwam Niels bij de supermarkt weer eens tegen, en die vertelde dat Noorderlicht Oranjekerk opgestart ging worden.” Len en Jan-Willem waren op dat moment al aan het rondkijken om misschien over te stappen naar een andere gemeente. “Ik ben opgegroeid binnen de hervormde kerk, maar Jan-Willem is een minder traditionele kerk gewend. In de gemeente waar we destijds zaten zat ikzelf wel op mijn plek, maar mijn man miste de muziek heel erg.” Noorderlicht was voor hen de ideale combinatie. Een redelijk traditionele vorm, maar met goede, eigentijdse muziek. “En veel jonge mensen.” En zo kwam het dat ze zo’n drie jaar geleden aansloten bij het begin van de Oranjekerk. “Het opstarten en opbouwen van een nieuwe gemeente vond ik heel leuk,” zegt ze.

Wat betekent Noorderlicht voor jou?

“Ik ben elke keer weer blij als ik gegaan ben op zondag,” vertelt Len. “Ik word bij van de goede preken en mooie liederen. Ik voel dat ik gevuld word met de woorden van God en de Heilige Geest.” Verder vindt Len het op sociaal vlak ook heel fijn om naar Noorderlicht te gaan. “Je voelt je echt onderdeel van iets.” Maar wat maakt de Oranjekerk nou zo’n fijne plek? “Het is een combinatie van goede, praktische preken, fijne aanbidding, gezien worden en je welkom voelen,” legt Len uit. Ook de kinderen worden gezien.

Hoe zou je Noorderlicht omschrijven voor een buitenstaander?

Len benadrukt dat de Oranjekerk zich echt onderscheidt door iedereen te zien, zeker de nieuwkomers. “Omdat we nog niet zo heel groot zijn, valt een nieuw gezicht meteen op.” Ook het kinderwerk vindt ze heel prettig bij de Oranjekerk. “De leiders kennen de kinderen allemaal persoonlijk.” En over de kerk zelf zegt Len: “De preken zijn in een begrijpelijke taal. En de afwisseling met de goede muziek maakt het een heel fijne plek.” Daarnaast legt ze uit dat – als je er voor wilt gaan – je heel makkelijk betrokken kunt raken en iets kunt gaan doen in de kerk.

Welke rol speelt het geloof in jouw leven?

“Het is altijd zoeken naar hoe ik het geloof een plek geef in mijn leven,” zegt Len. “Met drie kinderen en een baan is het al snel wat veel.” Maar Len probeert iedere dag de podcast ‘Eerst dit’ van NPO radio 5 te luisteren, en overdag staat Groot Nieuws Radio vaak aan. “Maar het blijft zoeken; hoe houd ik mijn ritme, en hoe vul ik me met zijn Woord,” vervolgt ze. “Op de momenten dat het goed gaat, zoek ik God gek genoeg toch iets minder op. En als het dan weer wat slechter gaat, juist weer meer.” Welke boodschap wil je de Noorderlichters, en anderen die dit lezen, meegeven? Len denkt even diep na. “Mij helpt het om gewoontes en ritmes te creëren. Dus ga elke zondag naar de kerk, ook als je een keer geen zin hebt.” Daarnaast vindt Len het erg fijn om betrokken te zijn bij de kerk. “Het helpt me om mezelf te vullen met Gods woord.”

Welk citaat uit de Bijbel wil je ons meegeven?

“Vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan.” (Mattheus 7:7, NBV)

Scroll to Top