4 praktische tips om je op Jezus te richten met kerst

Het is een vreemde kerst dit jaar, waarin veel dingen anders lopen dan je gewend bent. Misschien had je je verheugd om gezellig met familie of vrienden samen te zijn? Of kerst met anderen in de kerk te vieren? Het zal nu ongetwijfeld anders gaan dan je gehoopt had. Maar het biedt ook een kans: misschien kun je je dit jaar meer dan anders richten op Jezus. Je zou het soms bijna vergeten, maar kerst draait toch écht om de komst van God op aarde, door de geboorte van Jezus Christus. Misschien heb je al je vaste gebruiken om stil te staan bij dit bijzondere moment. Mocht dit niet het geval zijn, of als je nog wel eens iets anders wilt proberen: 4 praktische tips om je op Jezus te richten deze kerst.

1: Lees over Jezus in de Bijbel

Dé plek om over Jezus te leren is de Bijbel. En er zijn verrassend veel verschillende perspectieven over hem te vinden. Dus neem eens rustig de tijd om een stuk te lezen. Voor het eerst, of voor de zoveelste keer. Wie weet valt je nu nieuws, bijzonders op over Jezus. Een aantal ideeën: – Hét beroemde kerstverhaal over de geboorte van Jezus in Lucas 2:1-21 – De geboorte van Jezus in een groter perspectief in Johannes 1:1-18 en Fillipenzen 2:6-11 – Een vooruitblik naar de komst van Jezus door profetieën, zoals Jesaja 9:1-6, Jesaja 11:1-10 en Jesaja 42:1-9.

2: Luister over Jezus in kerstmuziek

Ben je niet zo’n lezer? Of heb je behoefte aan wat afwisseling? Goede muziek kan dan wonderen doen! Misschien is het hard zoeken tussen liedjes als ‘Last Christmas’ of ‘All I want for Christmas is you…’, maar er is écht veel kerstmuziek die over Jezus gaat. Veel klassiekers natuurlijk, die je prima in een eigentijds jasje kunt vinden. Zoals ‘Live in Gouda’ van Sela of ‘Christmas: The Peace Project’ van Hillsong Worship. Natuurlijk zit er in onze eigen Kerstnachtfilm ook een goede portie kerstmuziek. Kun je er geen genoeg van krijgen? Er zijn meer kerken die zoiets gedaan hebben, zoals de Christmas Carols (klassiek) of Alternative Christmas Carols (eigentijds) van Holy Trinity Brompton, een kerk in Londen.

3: Zie iets van Jezus in mensen die je helpt

In deze lockdown-kerstperiode komen problemen voor sommige mensen extra hard aan. Misschien is juist dit een goed moment om iemand te hulp te schieten. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Ken je iemand die misschien eenzaam is? Waarom niet eens een kerstkaart langsbrengen of diegene eens opbellen? Of misschien kan iemand die je kent wat praktische hulp gebruiken? En wat dacht je van de straatkrantverkoper om de hoek: misschien kun je die verrassen met een kerstpakketje? Zomaar wat ideeën. Wat heeft dit nou met Jezus te maken? In Matteüs 25:35-40 zegt Jezus over het moment als hij terug komt op aarde, en zal oordelen over mensen: >[I]k had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op, ik was naakt, en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten mij, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe.” (…) “Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan.” Op de één of andere manier is Jezus dus aanwezig als je iemand in nood helpt. Probeer het eens…

4: Ontmoet Jezus in stilte en gebed

Tot nu toe zijn er vooral tips voorbij gekomen waar je iets moet doen. Maar misschien vergeet je dan het belangrijkste: bij Jezus zijn. Volgens de Britse priester Samuel Wells is de kern van het evangelie – het goede nieuws van Jezus – dat ‘God met ons is’. Dát is wat wij mensen ten diepste verlangen en dát is waarom God als mens op aarde is gekomen. Om met ons te zijn. Probeer het het eens uit deze kerstdagen. Door even te stoppen met allemaal dingen te doen, maar simpelweg bij Jezus te zijn. In een stil gebed, op een rustige plek thuis of ergens buiten. Hopelijk wordt het zo een ‘stille nacht, heilige nacht’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top