Het is tijd voor stilte, juist deze week
Ik ben in tijden niet zo stil geweest en dat is een goede zaak. De corona-crisis dwingt me om veel meer thuis te zijn dan normaal. Veel bronnen van ‘ruis’ in mijn leven liggen stil. Er is niet zo veel nieuws, behalve corona-nieuws. En er is niet zo veel te doen, behalve dingen in en rond het huis.
Het is deze week ‘Stille Week’ en dat past uitstekend bij wat ik om me heen zie: veel mensen die rustig buiten wat rondwandelen of wat klusjes aan het doen zijn, en verder niks. Maar dat is natuurlijk niet de reden dat ‘Stille Week’ zo heet.
Stille Week is de week voorafgaand aan Pasen en dankt de naam aan het middeleeuwse gebruik om vanaf woensdag t/m zaterdag geen kerklokken te luiden. Dat is niet zo gek: op die dagen staan we stil bij het lijden en sterven van Jezus Christus. En het is goed om dan zelf stil te worden. Om aandacht te hebben bij dat verbijsterende lijdensverhaal van Jezus. Om oog te hebben voor zijn liefde, die zó zichtbaar werd door zijn lijden voor anderen. Jezus zei het zelf zo: “Er is geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden.” (Joh. 15:13)
Hoe kun je dat doen? Stilstaan bij Jezus. Stilstaan voor God. Deze week in het bijzonder, maar misschien wel veel vaker. Vier tips:
1. Jezelf stilzetten
Voordat je ergens bij stil kunt staan, moet je eerst jezelf stil zetten. En dat is voor veel van ons gelijk het moeilijkste. Voor mijzelf in ieder geval wel. Misschien herken je het: een drukke agenda, een overvolle actielijst en een constante bron van afleiding in je broekzak, met steeds weer nieuwe appjes en mailtjes, en de eeuwige verleiding om even nieuws te lezen of iets te lekkers te eten. En in mijn specifieke geval: twee kleine kinderen thuis, met een bijzonder talent om steeds je aandacht te vragen.
Stil worden dus… hoe moet ik dat in hemelsnaam doen? Twee dingen: bewust dingen
niet doen en bewust dingen
wel doen.
Bewust dingen niet doen
Welke dingen vragen het meest om je aandacht? Sommige dingen kun je niet stop zetten, zoals verantwoordelijkheden die je hebt voor werk, studie of kinderen. Maar heel veel kun je prima even niet doen. Waarom niet eens een dag geen nieuws lezen (of social media, of series kijken…)? Of zelfs een dag je telefoon wegleggen? Of tenminste ’s ochtends niet gelijk beginnen met je telefoon…
Eigenlijk zijn dit vormen van vasten, jezelf ergens bewust van onthouden. We zitten in de veertigdagentijd, veel mensen (en het worden er steeds meer) vasten nu. Ikzelf doe het ook al een aantal jaren: geen koffie (gaat best goed), minder snoepen en nieuws lezen (wisselend succes) en op Goede Vrijdag een dag niet eten. Even afstand doen van dingen die op zichzelf prima zijn, maar wel veel aandacht opeisen. Maar het is vooral zinvol, als je het gebruikt om je te richten op iets wat niet zo snel om aandacht vraagt.
Bewust dingen wél doen
Jezus dringt zich niet aan je op. Hij probeert je niet te verleiden om meer te gaan bidden. De Bijbel dringt zich niet aan je op. Er staan geen schreeuwende koppen in, vol nieuws en sensatie.
Je zult zélf tijd vrij moeten maken om je te richten op God. Het liefst op een manier dat het een gewoonte wordt. Elke ochtend eerst even bijbel lezen en bidden. Of ’s avonds voor het slapen gaan. Het goede nieuws: met een beetje creativiteit kun je altijd wel iets vinden. Ik luister zelf graag podcasts tijdens het was opvouwen en bid tijdens het hardlopen of de vele wandelingetjes die ik met mijn zes weken oude zoontje Nathan in de draagzak maak.
Je kunt ook eens een dag(deel) apart zetten om je op God te richten. Goede Vrijdag is daar een uitstekend moment voor.
2. Stilstaan bij het lijdensverhaal
Waarom zou je de komende dagen – bijvoorbeeld op Goede Vrijdag – niet eens het hele lijdensverhaal in één keer lezen? Ik merk dat ik zelf vaak korte stukjes uit de Bijbel lees. Door een stuk in zijn geheel te lezen, kan het op een heel andere manier binnen komen. Ik zou zeggen: probeer het eens. Dit jaar staan we in Noorderlicht stil bij het Matteüs-evangelie. Waarom niet het hele lijdensverhaal lezen, te beginnen vanaf
Matteüs 26?
3. Stilstaan bij een bijbelvers
Het kan zijn dat een bepaald bijbelvers je in het bijzonder aanspreekt. Het is mooi om daar uitgebreid bij stil te staan. Het te overdenken. Woord voor woord. Blijven ‘kauwen’ op dat kleine stukje uit de Bijbel. Je zult merken dat je kijk op het vers zich zal verdiepen, dat je er steeds weer nieuwe betekenis in vindt. Het is prima om een aantal dagen met hetzelfde vers bezig te zijn.
Zo was ik de afgelopen dagen bezig met “Wie op de HEER vertrouwen, zijn als de berg Sion, die niet wankelt, maar voor eeuwig blijft.” (Psalm 125:1)
Het is bijzonder om te merken dat de tekst soms spontaan omhoogkomt, juist als je het goed kunt gebruiken. Vandaag ook: er kwam twijfel op of ik de juiste dingen aan het doen was. Maar gelukkig: “Wie op de HEER vertrouwen…”
4. Stilstaan voor God
Het stilstaan bij een bijbelvers kan je helpen om je aandacht te richten op God. Om je bewust te zijn van Zijn aanwezigheid.
Dit is een vorm van gebed. Sterker nog: eigenlijk zou elk gebed hier mee moeten beginnen.
Tenminste, dat zegt Pete Greig in zijn boek ‘How to Pray’:
“To start we must stop. To move forward we must pause. This is the first step in a deeper prayer life: Put down your wish list and wait. Sit quietly: “Be still, and know that I am God.” Become fully present in place and time so that your scattered sense can recenter themselves on God’s eternal presence. Stillness and silence prepare your mind and prime your heart to pray from a place of greater peace, faith and adoration. In fact, these are themselves important forms of prayer.”
Dus bij elk gebed is het goed om te beginnen met stil worden voor God. Mijn vorige artikel ging over “
Hoe kun je bidden voor anderen in deze crisis?”. Ook bij zo’n gebed – voor je begint met al je vragen en verzoeken – is het goed om eerst stil te worden.
En het is dus ook prima om volledig stil te zijn, samen met God, en verder niks. Zoals gisteravond, tijdens een wandeling met mijn zoontje in de draagzak. Hij was stil. Ik was stil. En God was stil. Ik was me bewust van God en zijn grote glimlach naar mij. En het was goed.
*Wil je reageren? Laat het me weten!
jurek@noorderlichtrotterdam.nl*