Het gezicht van: Leon
Leon is na zijn studententijd in Rotterdam beland en geniet van onze gezellige stadskerk.’
Hoe ben je bij Noorderlicht betrokken geraakt?
Mijn vrouw ging naar Noorderlicht en leerde de kerk kennen via haar studentenvereniging (NSR). Later ben ik aangehaakt en heb ik Noorderlicht ontdekt. Dit tijdens de Covid periode, inmiddels alweer zo’n 3 jaar geleden. Destijds middels de online diensten en daarna zijn we steeds meer betrokken geraakt. We zijn hier ook getrouwd. Alles is als vanzelf gegaan, de kerk is echt onderdeel geworden van ons leven.
Welke vestiging?
Bij de Prinsekerk in Rotterdam Noord sinds ca. 3 jaar.
Wat sprak je aan in Noorderlicht?
Noorderlicht is een bruisende club met veel initiatief in deze stad. De laagdrempeligheid van de kerk spreekt me aan. Natuurlijk is de kerk een plek voor gelovigen, maar het is ook mooi dat de kerk een plek kan zijn voor mensen die minder met het geloof in aanraking zijn gekomen. Bijvoorbeeld door middel van de verdiepingsavonden. Het eigentijdse van onze kerk spreekt me daarbij in het bijzonder aan.
Ben je nu op een speciale manier betrokken bij Noorderlicht?
Nu doe ik sinds 3 jaar tienerwerk, met de club van middelbare school leeftijd tieners. Elke 3 weken gaan we op zondag na de kerk samen lunchen, besteden aandacht aan een stukje inhoud van het geloof/de bijbel en doen daarna wat leuks. Daarnaast ben ik ook betrokken bij het tienerkamp. Dat is vanaf 10 jaar. Sinds kort ben ik gevraagd voor het bestuur van onze kerk. Inmiddels heb ik 1x een vergadering meegemaakt, interessant om op deze nieuwe manier met de kerk verbonden te zijn. Als kerk kom je met allerlei maatschappelijke thema’s in aanraking. Ik vind het mooi hoe Noorderlicht zich hiertoe verhoudt. We zijn geen vrijzinnige club maar wel inclusief en in verbinding met de stad.
Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk als ingenieur bij een ingenieursbureau in de offshore sector. Daarbij maak ik analyses voor installatie projecten op zee, erg technisch! Ik heb Maritieme techniek gestudeerd aan de TU Delft.
Wat betekent geloof voor jou?
Het geloof is voor mij het uitgangspunt van hoe je in het leven staat. Een risico van de huidige tijd is dat iedereen op het eigen gelijk gefocust is. Heel mooi hoe het geloof daarin richting kan geven, hoe je je als mens kunt opstellen in deze wereld. Het geloof reist altijd met je mee, een vorm van zingeving. Vanuit mijn baan denk ik vaak taakgericht, vanuit nut en ratio. Het geloof is een mooie leidraad om je leven te leiden. Je bent niet alleen gefocust op eigen verlangens en behoeften. In Romeinen zegt Paulus: ‘de ongelovigen vereren het geschapenen in plaats van de schepper.’ Een typerende uitspraak want dat risico is zichtbaar in onze samenleving. Veel mensen houden bijvoorbeeld van de natuur en wandelen graag. Maar hoe mooi is het als je niet alleen de natuur, maar de hele schepper kunt eren. Dat betekent een verdieping van je leven op veel vlakken. Een ander voorbeeld is danken voor het eten. Je geeft dan niet alleen respect aan de kok van de maaltijd, maar ook aan de schepper.
Favoriete bijbeltekst/liedje?
Ik houd van verdieping en bidden is iets wat mij dichterbij God brengt. De Bijbel geeft handen en voeten aan wat je met God kunt ervaren en beleven. Bijbel en bidden gaan voor mij samen. Een mooie tekst is Hebreeën 4, vers 16 waar iets staat over dat je vrijmoedig mag naderen tot de troon van God. Dat is een tekst waarmee ik mij verbonden voel. God is oneindig groot en helemaal goed. Dat kan soms ver weg van je staan, maar dat je als mens vrijmoedig mag naderen, dat is mooi.
Wat hoop je anderen mee te geven in Noorderlicht?
Johannes 10 vers 10 zegt: ‘De dief komt om te roven maar ik ben gekomen om jullie het leven in volheid te geven.’ Als ik kijk naar de tieners dan wil ik ze meegeven dat het gelovige leven het echte leven is. Het leven in volheid en dan heb je de meest volmaakte en diepe ervaring van het leven. Dat wil ik mensen meegeven: het is heel verreikend om gelovige te zijn!