Over ons

Een oud gebouw, een geloofsgemeenschap van nog geen 10 jaar oud. Veel jonge mensen, maar steeds meer mensen van alle leeftijden. Allerlei kerkelijke achtergronden en een heel behoorlijk deel dat vroeger nooit naar de kerk ging. Zoekers, gelovigen, kat-uit-de-boom-kijkers, enthousiastelingen - ze zijn er allemaal. Stadsbewoners, maar ook wat mensen uit de randen van Rotterdam (of er zelfs wat overheen). Een groep mensen die bijzonder uiteenlopend zijn wat betreft interesses, opleiding, werk, achtergrond, hobby's, politieke voorkeuren, leeftijden, manier van leven, en ga zo maar door. Maar die elkaar vinden in een zoektocht naar wat het geloof in Jezus Christus vandaag de dag betekent.

Lees hieronder meer over hoe het bij Noorderlicht Blijdorp allemaal in zijn werk gaat.

Samenkomsten

Als je op zondag aankomt bij het kerkgebouw aan de Schepenstraat, word je hartelijk ontvangen door ons welkomstteam. Je loopt via de binnentuin naar de ingang van de kerk. De voorbereidingen voor de samenkomst zijn al in volle gang. Lokalen worden gereedgemaakt voor de oppas-, de kinder- en de tienerdienst. In de kerkzaal klinkt muziek van het muziekteam en wordt er gezellig gepraat door de bezoekers van de samenkomst.

De samenkomst begint om 11:00 uur en duurt ongeveer 70 minuten. Er komen ongeveer 450 mensen. Tijdens de samenkomsten wordt er gezongen onder begeleiding van een (bescheiden) band, is er ruimte voor gebed en is er een korte, eigentijdse preek. Daarnaast worden er regelmatig aansprekende filmpjes getoond. Je zult volop twintigers en dertigers tegenkomen, maar andere leeftijden zijn ook zeker aanwezig. Er zijn altijd gasten bij de samenkomst en er zijn ook altijd mensen zonder kerkelijke achtergrond. We doen ons best om iedereen zich op zijn/haar gemak te laten voelen.

Tijdens de samenkomst is er voor kinderen van 0-3 jaar oppas in lokaal 2. Vanaf 10:45 uur kunnen de kinderen daar gebracht worden. De kinderen vanaf 4 jaar maken het begin van de samenkomst mee en na ongeveer 10 minuten start er voor de kinderen van 4-8 jaar een kinderdienst. Voor de kinderen van 9-13 jaar is er dan een tienerdienst (behalve de eerste zondag van de maand - dan blijft deze leeftijdsgroep bij de samenkomst).

Na de samenkomst is er gelegenheid voor ontmoeting onder het genot van een kop koffie, thee of limonade. Bijvoorbeeld om nieuwe mensen te leren kennen of om na te praten over de samenkomst. Ook is er de mogelijkheid om voor je te laten bidden.

Samenkomen in het klein

Noorderlicht Blijdorp komt niet alleen 'in het groot' samen op zondag. Op allerlei manieren en momenten komen mensen van Noorderlicht bij elkaar in kleiner verband. In deze meer kleinschalige ontmoetingen ligt soms de focus op het inhoudelijke aspect, soms meer op het sociale aspect en soms ligt de nadruk op er praktisch voor elkaar zijn. Sommige van deze ontmoetingen zijn op incidentele basis en sommige juist op regelmatige basis.

Al deze verschillende vormen zijn allemaal verschillende gelegenheden waarop je aan kan haken bij Noorderlicht Blijdorp. Er zit vast iets voor jou bij!

Als je meer zoekend bent en het geloof zou willen verkennen, dan is de Alpha-cursus een mooie plek. Ook kan het missionair café dan misschien iets voor je zijn.

Als je meer geloofsverdieping zoekt, dan is een van de vele kringen binnen Noorderlicht een mooie plek. Juist op die manier leer je andere mensen echt kennen. Je zou dan ook kunnen kiezen voor verdiepingsavonden die met enige regelmaat gegeven kunnen worden.

Als je je graag praktisch inzet, kun je denken aan Noorderlicht Doet, een evenement waarbij we ons praktisch inzetten voor andere mensen die wel wat extra hulp kunnen gebruiken. Of je zou je in kunnen zetten via Goud van Noord voor mensen in het Oude Noorden.

Als je juist meer (nieuwe) mensen in Noorderlicht zou willen leren kunnen, dan is Noorderlicht Neighbours misschien iets voor jou. Hierbij kom je in contact met andere Noorderlichters bij jou in de buurt. Of je zou gewoon eens mee kunnen doen aan incidentele activiteiten - je leert hier altijd weer nieuwe mensen kennen.

Wat hierboven genoemd is, is zeker niet compleet. Kijk gerust eens verder bij Meedoen om te zien wat er allemaal mogelijk is bij Noorderlicht. Sommige van bovengenomende activiteiten vinden plaats in onze thuisbasis in de Prinsekerk, en andere vinden weer op andere locaties plaats. Zulke activiteiten kunnen je ook helpen om Noorderlicht wat beter te leren kennen en te kijken of je bij Noorderlicht aan zou willen haken.

Aanhaken?

Bij Noorderlicht-Blijdorp is het goed mogelijk om gewoon eens 'vanaf een achterste bank' mee te doen. Je woont wat diensten bij en misschien verschijn je weleens op een activiteit. Als dat jou helpt; voel je welkom! Er zijn mensen die soms jaren zo af en toe langskomen en zich verder niet melden. Bijvoorbeeld zoekende mensen of studenten, die net wat meer tijd nodig hebben voor een volgende stap. Alle begrip! Neem gerust alle tijd die jij nodig hebt.

Natuurlijk hopen we wel dat mensen uiteindelijk een volgende stap zullen zetten. We denken dat dit zowel goed voor mensen zelf is als voor Noorderlicht. Goed voor jezelf, want als je meer investeert in Noorderlicht, zul je ook meer ontvangen. Als je meer mensen leert kennen, zul je ook meer ervaren dat je onderdeel bent van een groter geheel, een geloofsgemeenschap. Dan kun jij meeleven met anderen en anderen met jou. Als je vaker meedoet, zul je ook meer kunnen groeien in geloof. Als je bijdraagt, ben je van betekenis en daar ben je voor gemaakt. En ja, ook goed voor Noorderlicht, want een kerk kan nu eenmaal niet bestaan uit mensen die alleen anoniem meedoen. We zijn blij dat zoveel mensen iets doen in/voor/via Noorderlicht. En als iedereen iets doet, dan kan dat gezamenlijk heel veel zijn. En dan hebben we echt impact. En daar gaan we voor.

De standaardroute om aan te haken, bestaat uit drie stapjes (in willekeurige volgorde): het bijwonen van een introductiebijeenkomst (1x per kwartaal na afloop van de dienst); een kennismakingsgesprek met Niels de Jong; het invullen van een tweetal formulieren. Denk je hier aan, meld je dan gerust bij niels@noorderlichtrotterdam.nl. Dat verplicht je overigens tot niets. Maar kan wel een volgende stap zijn naar meer betrokkenheid.

Je hoeft natuurlijk niet deze standaardroute precies te volgen. Zie of hoor je iets langskomen waarvan je denkt 'Dat is iets voor mij!', doe dan vooral mee. Of het nu een kring is, een bepaalde avond of een leuke activiteit; haak gerust aan. Nog beter: neem vooral ook iemand mee. Want als jij iets leuk vindt, dan is er vast kans dat een vriend(in) van je het ook mooi vindt.

Organisatie

In Noorderlicht Blijdorp gebeuren veel dingen vrij informeel en hebben we een behoorlijk platte organisatiestructuur. We vinden het namelijk belangrijk dat iedereen doet wat bij hem/haar past, dat er snel leuke initiatieven kunnen starten en dat we de organisatie van ons kerk-zijn over veel verschillende schouders verdelen. Wat voor ons werkt, is dat we veel in teams werken. Rondom de zondagse samenkomst zijn allerlei teams actief (zoals het koffieteam, het welkomstteam, de kinderdienstleiding, het geluidsteam en het muziekteam). Maar ook dingen als Noorderlicht Neighbours, de Alpha-cursus, de initiatieven in de buurt – zoveel mogelijk dingen proberen we in teamverband te organiseren.

Het kernteam probeert uiteindelijk de grote lijnen in Noorderlicht te bewaken. Deze mensen zijn veelal ook bevestigd tot ouderling of diaken. Dit zijn – op alfabetische volgorde – Cornelis, Gert, Hannah, Jurek, Niels, Ruth, Tjeerd en Siny. Mocht je een vraag, suggestie, idee of zorg hebben – dat kun je bij hen altijd kwijt (je kunt dat ook mailen naar info@noorderlichtrotterdam.nl om zo met de juiste persoon in contact te komen).

Hieronder allerlei contactgegevens waar je terecht kunt:

Wil je ergens een steentje aan bijdragen? Of heb je een goed idee? Of heb je ergens een vraag over? Mail gerust naar Margriet via info@noorderlichtrotterdam.nl.

Lijkt een kring je mooi om je geloof te verdiepen en mensen te leren kennen? Mail gerust naar Marieke via kringen@noorderlichtrotterdam.nl om te vragen naar de mogelijkheden.

Zou je het prettig vinden om eens met iemand af te spreken die met je meedenkt, meepraat en meebidt? Mail gerust naar Cora via pastoraat@noorderlichtrotterdam.nl.

Wil je je hulp aanbieden? Of heb je hulp nodig? Mail gerust naar Hans via Hans@noorderlichtrotterdam.nl (zie ook elders op deze website).

Wil je een taak op zondag oppakken? Of heb je een vraag of suggestie voor de samenkomsten? Mail gerust naar de samenkomstcommissie via sakocie@gmail.com en laat weten waar je aan denkt. Zij geven dat dan weer aan het juiste team door.

Denk je aan de Alpha-cursus? Om te volgen of aan mee te werken? Mail dan naar Evianne via alpha@noorderlichtrotterdam.nl.

Denk je erover na om lid te worden? Of heb je een vraag voor het kernteam? Mail gerust naar Niels via niels@noorderlichtrotterdam.nl (zie ook elders op deze website).

Heb je een vraag over financiële bijdragen aan Noorderlicht? Mail gerust naar Gert via financien@noorderlichtrotterdam.nl.

Is er iets veranderd in je woonsituatie? Ben je bijvoorbeeld verhuisd of is er een kleine bij gekomen? Laat het weten aan Els via ledenadministratie@noorderlichtrotterdam.nl.

Meer weten?

Volg ons online en/of beluister de preken van Noorderlicht Blijdorp:
Facebook
Twitter
Instagram
Preken