Geen samenkomsten i.v.m. COVID-19

Van 15 maart 2020 tot 5 juli 2020 hebben er bij Noorderlicht Rotterdam geen zondagse samenkomsten plaatsgevonden vanwege de coronarichtlijnen. Vanaf 1 juli 2020 is dat wel weer mogelijk, maar in aangepaste vorm. We blijven de richtlijnen van het RIVM, de landelijke overheid, de gemeente Rotterdam en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) volgen. De richtlijnen van de PKN zijn te lezen op de website van de PKN. De informatie hieronder wordt niet meer geupdate.

1 juli 2020
Vanaf juli 2020 beginnen we op alle locaties weer met samenkomsten, uiteraard met anderhalve meter afstand onderling. Je bent welkom! Ook als je eerder nog niet eerder bij Noorderlicht bent geweest. Meer weten? Alle informatie is te vinden op deze pagina: noorderlichtrotterdam.nl/anderhalve-meter-samenkomsten. Mocht je (nog) niet willen komen: geen probleem! We zullen zorgen dat je ook online diensten kunt blijven volgen.

30 maart 2020
Vanaf vandaag hervatten we verschillende activitieten online, zoals de Prayer-course en Alpha-curcus. Kijk onder nieuws of in de agenda van de desbetreffende Noorderlicht locatie voor details.

22 maart 2020
Vanaf vandaag zijn al onze kerkdiensten online bij Noorderlicht Rotterdam. De online kerkdiensten vind je hier.

Onze online kerkdiensten bestaan uit een video of ingesproken preek of een door een voorganger. Ook vind je er de luisterliederen, de zegen en het collectedoel of zijn in de video zelf opgenomen. Bij elke online kerkdienst vind je een verwerking voor de kinderen. Eventueel is er na afloop een mogelijkheid om elkaar als Noorderlichters online te ontmoeten via de link bij de online kerkdienst.

20 maart 2020
Heb je praktische hulp nodig? Of wil je juist graag hulp bieden? We hebben nu alle initiatieven waar we aan meedoen op een rijtje gezet, je kunt het hier vinden.

17 maart 2020
We zijn met zijn allen behoorlijk stilgezet door het Corona-virus – zowel letterlijk als figuurlijk. En we zijn nog in grote onzekerheid hoezeer het ons allemaal gaat treffen. Onze eigen Noorderlicht-gemeente gaat het nu al niet voorbij. Voor de meesten van ons betreft het nu misschien vooral een hoop ongemak, maar voor sommigen zijn de gevolgen nu al veel heftiger. Zomaar een greep van hoe het mensen van Noorderlicht nu al treft. Het stel dat bezig is hun bruiloft begin april te verzetten. Iemand bij wie een ouder is overleden na een lang ziekbed, maar waar een ‘normale’ condoleance/rouwdienst/begrafenis er niet bij is. Iemand met een familielid die met Corona-virus is opgenomen in het ziekenhuis. Ondernemers voor wie opeens alles onzeker is geworden. Mensen in de zorg die zich met de nodige angsten maar blijven inzetten. Een jonger iemand die van zichzelf weet dat de eigen gezondheid al te broos is en zich daardoor de nodige zorgen maakt. Het valt dus nu al niet mee voor diverse gemeenteleden.
We zullen moeten afwachten hoe de dingen verder gaan. Al is enkel afwachten niet wat ons te doen staat. Het komt er voor ons op aan om – zoals de theoloog Bonhoeffer dat benoemde in een heel andere, nog veel grotere crisistijd – ’te bidden, te wachten en het goede te doen’.

Bidden
Om daar maar mee te beginnen. Laten we inderdaad bidden voor elkaar, voor mensen in de zorg, voor hen die in een isolement zitten, voor hen die om wat voor reden ook nu (extra) in de problemen komen, voor de kwetsbaren in onze samenleving. En bidden voor jezelf – om je niet te laten beheersen door angst, maar dat je geleid wordt door de Geest (ook om creatief het goede te kunnen doen).
Als je graag zou willen dat er voor jou of iemand in je naaste omgeving gebeden wordt – kun je dat doorgeven via info@noorderlichtrotterdam.nl. Wellicht dat het ook in de Noorderlicht-gebeds-appgroep gedeeld worden (en dan bidden er meer mensen voor je gebedspunt). Mocht je je aan willen melden als lid van deze gebeds-appgroep – welkom! Dit kan ook via info@noorderlichtrotterdam.nl. Gemiddeld wordt er circa 1x per week een gebedspunt doorgegeven, in de komende tijd wellicht dus meer. Overigens is woensdag 18 maart 2020 ook uitgeroepen tot een Dag van Nationaal Gebed – misschien een stimulans voor je gebed. Meer informatie hierover vind je op deze website. Online zijn er ook mogelijkheden om te groeien in gebed, bijvoorbeeld via de filmpjes van de Prayer Course.

De komende zondagen
Eerder gaven wij al aan dat we vanaf zondag 22 maart 2020 met een online-oplossing hoopten te komen. Daar zijn we achter de schermen druk mee bezig. Vanaf aankomende zondag zullen we online diensten aanbieden. Het zal waarschijnlijk een combinatie worden van een (vooraf opgenomen) preek, playlist met nummers, gebeden, gespreksvragen en collectedoel. Dit doen we voor alle Noorderlicht-locaties samen. Je kunt alles zondagochtend op deze website vinden. En ook de zondagen daarna zal het – als dit een goede manier blijkt – op eenzelfde wijze gaan (evt. nog uitgebreid met beeld). Sowieso proberen we ook wat meer online aan te bieden dan anders (bv. extra blogs). Je vind deze op onze website onder ‘Inspiratie‘.

16 maart 2020
Alpha en de Prayer Course worden voor onderbroken. Zo gauw het weer verantwoord is gaan we verder waar we gebleven waren. Voor het vrouwenevent van Noorderlicht Hillegersberg-Schiebroek wordt een nieuwe datum geprikt. Mom’s Coffee Break gaat deze maand ook niet door.

15 maart 2020
De EO heeft een speciale website ingericht om je zondag in te vullen, die fungeert als ‘hub’ voor kerkdiensten, gebed en geloofscontent:
www.eo.nl/zondag
Hier vind je ook de dienst Tv-dienst i.s.m. de PKN en René de Reuver terug. Daarnaast hier nog een link naar de BEAM’s online kerkdienst in een wat meer Noorderlicht-achtige setting.

12 maart 2020
Op advies van het RIVM en de PKN hebben we besloten om de samenkomsten voor a.s. zondag (15 maart 2020) niet door te laten gaan. Voor de zondagen erna zoeken we een creatieve online-oplossing. Dit bericht geldt voor alle locaties. Natuurlijk houden we daarbij rekening met eventuele nieuwe richtlijnen of maatregelen. Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn dan communiceren we die via de website en onze social media.

Natuurlijk kun je a.s. zondag via deze website ook een preek of een podcast beluisteren. In kleiner verband (bijvoorbeeld met je kring of team) samenkomen, kan ook een mooie vervanging zijn van de zondagse dienst!

Een heel andere tip: a.s. zondag wordt om 09.30 uur op NPO2 een korte meditatie door ds. René de Reuver vanuit de kapel van de dienstenorganisatie van de PKN uitgezonden. Dit is ter vervanging van de kerkdiensten die zondag niet doorgaan. Deze uitzending wordt verzorgd door de EO.

6 maart 2020
Op dit moment zien we geen reden om in de nabije toekomst samenkomsten of activiteiten niet door te laten gaan. Mocht het gemeentelijk of landelijk beleid plotseling veranderen, dan zullen wij hun advies volgen, tijdig passende maatregelen nemen en hierover communiceren via de website en onze social media.

Voor bezoekers van de samenkomsten onderstrepen we het advies om de handen zorgvuldig en met regelmaat te wassen, in de elleboogholte te hoesten/niezen en om papieren zakdoeken te gebruiken en die na gebruik weg te gooien.

In onze samenkomsten zullen we het leed van het coronavirus in onze gebeden meenemen. We leven mee met hen die tot de risicogroepen behoren, hun dierbaren en mensen die in angst leven.

Scroll to Top