Dienst 21 juni 2020: Als je te maken krijgt met problemen (o.a. rond discriminatie)

Dienst Noorderlicht Prinsekerk en Oranjekerk

21 juni 2020

Voorganger: Ds. Niels de Jong
Handelingen 6: 1 - 7

Als je te maken krijgt met problemen (o.a. rond discriminatie)

De afgelopen weken – naar aanleiding van de dood van George Floyd – is wel duidelijk geworden dat niet alleen in de V.S. mensen zich achtergesteld, benadeeld of gediscrimineerd voelen op basis van hun ras, huidskleur of etniciteit. Ook in Nederland raakte de #blacklivesmatter discussie een gevoelige snaar. Niet zomaar een handjevol mensen blijkt zich achtergesteld of gediscrimeerd te voelen, maar vele, vele mensen. De afgelopen weken hebben we allerlei verhalen kunnen lezen van nare verhalen op dit punt. We hebben het vandaag over geconfronteerd worden met problemen, o.a. rond discriminatie.

Laat ons samen luisteren, en ons verbonden voelen. De preek wordt om zondagochtend 21 juni om 6:00 uur 's morgens uitgezonden (fijn voor mensen die in de zorg werken of om andere reden baat hebben bij extra vroege inspiratie), en is daarna uiteraard ook te bekijken. Op deze pagina vind je ook een activiteit voor de kinderen. Wil je de preek liever alleen een audiobestand beluisteren, dan kan dat hier. Je kunt je ook gratis abonneren op ons prekenkanaal op Spotify. Liever lezen? Dat kan hier.

Collecte: Deze maand richt de collecte zich op de diaconie, die samenkomt met de visie van Noorderlicht: 'Samen met Jezus impact hebben':

  • Projecten en hulp wordt geboden op 3 vlakken: Verbinding, Financiële Hulp en Praktische Zorg. Hier is Geestelijke Zorg overal onderdeel van.
  • Collecte voor de diaconie is belangrijk om projecten en hulp te kunnen blijven bieden, bijvoorbeeld voor leefgeld/noodhulp, wekelijkse maaltijd, vergoeding vrijwilligers, diaconaal werker, kerstdiner, Noordermarkt, en meer. De QR-code vind je onderaan op deze pagina.

EXTRA LUISTERLIED: 'In Christ Alone'- Lauren Daigle

Naast de liederen in de dienst ('Votum en groet' van Sela en 'De Hemel Dichterbij' van Schrijvers Voor Gerechtigheid), koos ds. Niels de Jong nog een extra luisterlied uit voor vandaag: 'In Christ Alone' in de uitvoering van Lauren Daigle.

No power of hell, no scheme of man
Can ever pluck me from His hand
'Til He returns or calls me home
Here in the power of Christ I'll stand
'Til He returns or calls me home
Here in the power of Christ I'll stand

Vragen ter overdenking:

  • Ken je voorbeelden uit je eigen leven van achterstelling/discriminatie?
  • Was er een probleem waar je tijdens de preek aan moest denken? Zo ja, sprak iets je aan uit de vier lessen?
  • Welke van de vier lessen vond je het meest prikkelend of uitdagend voor jou?

VOOR KINDEREN: TITEL

We gaan weer creatief aan de slag vandaag. Jezus heeft ons geleerd dat het belangrijk is om goed te luisteren. Naar wat God ons
vertelt, maar ook naar elkaar. Zodat we aardiger voor elkaar zijn. Soms kost het wat moeite om goed te luisteren naar wat een ander zegt. Vandaag doen we een wel heel leuk proefje, wat het gemakkelijker maakt om naar elkaar te luisteren. Je vindt het werkje HIER.

COLLECTE: ALGEMENE DIACONIE

Deze maand richt de collecte zich op de diaconie, die samenkomt met de visie van Noorderlicht: ' Samen met Jezus impact hebben'.

  • Projecten en hulp wordt geboden op 3 vlakken: Verbinding, Financiële Hulp en Praktische Zorg. Hier is Geestelijke Zorg overal onderdeel van.
  • Collecte voor de diaconie is belangrijk om projecten en hulp te kunnen blijven bieden, bijvoorbeeld voor leefgeld/noodhulp, wekelijkse maaltijd, vergoeding vrijwilligers, diaconaal werker, kerstdiner, Noordermarkt, en meer.

We zijn benieuwd naar hoe jij en je dierbaren het kerk zijn ervaren, in deze op zijn zachtst gezegd bijzondere tijd. Je hebt mogelijk al deelgenomen aan de enquête die je van Noorderlicht via e-mail ontving. Mocht je nog iets extra's met ons willen delen, bijvoorbeeld jouw ervaringen met hoe je je kinderen helpt met het geloof (of met creatieve werkjes), hoe je geloof je helpt in deze tijd (ook als je geen familie hebt maar je je er alleen doorheen slaat), weet dan dat je ervaringen heel welkom zijn. Je wordt gezien en gehoord, en ieders ervaring mag er zijn. En wie weet help je een ander er ook weer mee. We denken nog over een mooie manier om deze ervaringen te delen, bijvoorbeeld in een blogartikel of een podcastaflevering, of iets anders wat jouw ervaring recht doet.

Gerelateerde pagina's